Föreningen

Muik Hockey r.f. är en ishockeyförening som grundades år 1984 i Munsala. Då föreningen grundades befann sig verksamheten i Hirvlax där samtliga matcher spelades.

På den tiden fanns det endast tillgång till naturis, vilket ändrades när verksamheten flyttades till Nykarleby och man fick tillgång till konstis i mitten av 90-talet. Muik:s representationslag spelade då i division IV men lyckades på senare tid jobba sig upp till division III. Muik Hockey som var ett av de bästa lagen i division III i slutet av 90-talet när Alexander Komarov ännu var aktiv. Föreningen blev känd i Österbotten mycket tack vare Alexander som i början av 90-talet flyttade till Finland för spel i Vasa Sport men redan nästa säsong flyttade till Nykarleby och spel i Muik.
 
I början av 2000-talet spelade representations laget forsättningsvis i division III tills en grupp startades runt laget med namnet "Seniorsektionen". Målet var att ta steget till division II ny när ishallsbygget hade fått grönt ljus. År 2008 byggdes ishallen på samma plats som rinken befann sig tidigare. De första året när en ny satsning gjordes med hemvändaren Tommy Isaksson som spelandetränare kunde laget inte spela sig till en division II plats utan slutade andra de året men nästa säsong kunde laget ta steget upp. Muik kunde behålla sin plats i tvåan efter förstärkningar från annat Marko Lapinkoski och Petri Laitinen. Följande säsong lade Marko skridskorna på hyllan men fortsatte som tränare i Muik Hockey.
 
Den första riktiga säsongen slutade bra för Muik Hockey som spelade sig ända till final i division II i Keskimaa regionen. I finalen kunde laget tyvärr inte rå på KieHa från Esteri som vann de året. Följande säsong blev tuff för Nykarleby-laget som fick kriga i botten av tabellen. Lagledningen gjorde ett beslut och värvade in en NHL meriterad back till laget i Kaspars Astasenko som representerat HPK, Tampa Bay i sin karriär väkte hela laget och på de matcher som Kaspars spelade förlorade laget endast en match och behöll platsen i division II.
 
Till säsongen 2012-2013 gjorde Muik Hockey kontrakt med André Smulter som tränare för representationslaget. Målen var inte höga, bra om laget hålls kvar i serien. Men André som tillförde ledarskap och bya-glöd till laget var oslagbart i början av säsongen och spelade sig till Suomi-Sarja kval. Den högsta serienivå som spelats i Nykarleby. Serien blev tuff som väntat men laget gjorde bra ifrån sig mycket pga. hårt arbete och den s.k. bya-glöden. De efter följande åren har Muik varit ett av topplagen i Div II. Vunnit Div II i Österbotten samt säsongen 2016-2017 kvalat återigen till Suomi-Sarja men föll på mållinjen. Muik fick ändå platsen tilldelad av hockeyförbundet till Suomi-Sarja säsongen 2017-2018 pga. lag som avslutade sin verksamhet så nu spelar Nykarlebys stolthet i Suomi-Sarja som är landstäckande och tredje högsta nivå i Finland.
 
Muik Hockey som är mest känt i regionen från sin junior- och målvaktsverksamhet och skickliga skridskoåkare med Leo Komarov i spetsen som tagit sig från FM-ligan, Ryska-ligan (KHL), Landslaget med VM-guld i bagaget ända till spel i NHL i Toronto Maple Leafs.